Tilbake
Nasjonalmuseet

Laget i verden

Velkommen til en utstilling med smykkeobjekter fra hele verden!
"Laget i verden" er en vandreutstilling med et utvalg av smykkekunst i samtiden. Med denne utstillingen ønsker Nasjonalmuseet å fokusere på opprinnelse og mangfold. Utstillingen handler også om å reise fra land til land, om påvirkning og inspirasjon der man er.

Tolv utvalgte kunstnere fra seks av syv verdensdeler (Antarktis er ikke med), har sendt sine verk til Nasjonalmuseet. Her er smykkene samlet og blitt til en vandreutstilling. Den er klar for visning til skoler. For å understreke smykkenes reise blir de vist i montre og montert på paller. Utstillingen får plass i et klasserom.

"Laget i verden" skal formidles til 2., 4., 6., 8. og 9. trinn. Høsten 2018 skal turnéen til Nedre Eiker.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
  • Kunstnere/grupper: Jenna Wainwright (USA), Liaung Chung Yen (USA, født i Taiwan), Celio Braga (Brasil), Geraldine Fenn (Sør-Afrika), Eric Loubser (Sør-Afrika), Melinda Young (Australia), Christel van der Laan (Australia, født i Nederland), Mikiko Minewaki (Japan), Jacqui Chan (Palestina, født i New Zealand), Susan Pietzsch (Tyskland), Jorge Manilla (Belgia, født i Mexico) og Tota Reciclados (Argentina), som er navnet på kunstnerduoen bestående av Valeria Hasse og Marcela Muñiz.
  • Produsent: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
  • I samarbeid med: Buskerud Kunstsenter/Pilotgalleriet/Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Om kunstner / utøver / gruppe

Flere kunstnere i utstillingen benytter emballasje i verkene sine. Emballasje er det overflod av i verden. Jacqui Chan har laget brosje av en olivenboks hun fant på en skrothaug i Palestina. Hun markerer linjer, form og farger og bearbeider disse. Gradvis utvikles en sammenfiltret struktur. Materialet som brosjen er laget av gir flere assosiasjoner: En assosiasjon kan være de flere hundre år gamle oliventrærne som er blitt hugget ned til fordel for muren som skiller Israel og Palestina, eller olivenoljen som tradisjonelt var en hovednæring i Palestina, men som nå produseres i Israel.

Kunstnerne som er representert i utstillingen kommer fra Afrika, Asia, Europa, Oseania, Nord-Amerika og Sør-Amerika. Hele verden er representert! Ikke alle kunstnerne bor der de er født. Vi får vite at de har flyttet rundt i verden enten på grunn av sin utdanning, av familiære årsaker eller for å arbeide med kunsten sin. Christel van der Laan, for eksempel, bor nå i Australia, men er født i Nederland og har bodd deler av barndommen i Sør-Afrika. Susan Pietzsch bor og arbeider i Tyskland. Hun har hentet inspirasjon til sitt kunstnerskap fra et opphold i India. Liaung Chung Yen bor i USA, men er oppvokst i Taiwan. Celio Braga er født i Brasil, men bor og arbeider i Nederland. Jorge Manilla, som er født i Mexico, bor nå i Belgia. Jacqui Chan er født på New Zealand. Hun arbeider for tiden i Palestina.

Kan vi se på kunstnen hvor kunstnerne kommer fra? Kan vi se om et smykke er laget i Tyskland, USA eller Australia? Hva forventer vi når vi ser for oss et smykke for eksempel fra Afrika?

Elevorientering

Til alle elever som skal se utstillingen "Laget i verden"

«Laget i verden» er en smykkeutstilling. I utstillingen ser dere smykker som ble laget av kunstnere fra Europa, Asia, Nord Amerika, Oseania og Sør Amerika. Smykkene i utstillingen er helt spesielle fordi de ikke er laget av vanlige materialer som sølv, gull, tre eller perler. Når dere ser på smykkene vil dere sikkert oppdage ting dere kjenner igjen. Kanskje kan dere finne ut hva de er laget av? Under utstillingsbesøket kommer dere også til å snakke om hva et smykke egentlig er for noe? Hva bruker man det til? Flere av smykkene i utstillingen har en egen historie. Slik forteller de noe om den enkelte kunstners liv, om hvor de bor og hvor de kommer fra.

Publikumskommentarer

Hei je æ ollebolle!Publisert av: Ollebolle (klasse - Odijpidjkpbe) – 10.10.2019 11:55