Tilbake
Ole Kristiansen
Ole Kristiansen

GRØNLANDSŪTRAEN‎ (Fredrik Høyer)

Hvordan skape mening når hele verden bare er et ‘hæ?’
De har (minst) femti ord for «snø» på Grønland. I smeltegryta utenfor T-banen og Deli de Luca finnes et mylder av stemmer – et sted i lille Norge hvor du møter den store verden. Her går du rundt og er engstelig, kverner på de samme tankene. Du prøver å dra hetta over hodet og sette på en sang. Ikke tenke noe mer på det. Men det er allerede i gang.

Grønlandsūtraen er skrevet av forfatteren og poeten Fredrik Høyer, som også fremfører det. Stykket er omarbeidet for scenen av Mattis Herman Nyquist, som debuterer som regissør. Monologen er basert på diktsamlingen med samme navn, utgitt som bok og LP-plate under litteraturkonseptet Ferdigsnakka. 

I Grønlandsūtraen er temaet resirkulasjon: Hovedpersonens bekymringer og angst for verdens tilstand er noe som kommer og går, som i en loop. Det handler om hvordan vi hører og snakker om de samme tingene, om og om igjen. Er det i det hele tatt mulig å bryte ut av negative spiraler, de onde sirklene, hverdagslivets mønstre? Er det mulig å sette sammen alle de løse ordene og tankene, det fragmentariske og ødelagte, og skape ny mening i kaoset? Og hva er faktisk handling, og hva er bare prat?

Regissør: Mattis Herman Nyquist. Lysdesigner: Øyvind Wangensteen. Komponist/lyddesigner: Gaute Tønder.

 «Selvironisk innsikt og åpen humor om klimaforandring, antibiotikaresistens, Tottenhams tap på hjemmebane og kjærligheten som et tapsprosjekt.» Aftenposten (Terningkast 5]
 «Fredrik fra Drammen hadde fortjent en klem. Men tekstene hans, de fortjener så mye mer. En hel verden, liksom.» Dagsavisen [Terningkast 5]

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Buskerud fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Fredrik Høyer
  • Produsent: Spørsmål om kunstnerisk innhold?
    Kontakt: Jørgen Greiner, tlf: 48181909

    Spørsmål om tidspunkt/gjennomføring? 
    ​​​​​​​Kontakt: Jørgen Greiner, tlf: 48181909

Om kunstner / utøver / gruppe

Publikumskommentarer